lunes, 27 de abril de 2020

Educació Física: dilluns, 27 d'abril de 2020


JOCS TRADICIONALS II

La setmana passada vam descobrir alguns jocs tradicionals, segur que a casa coneixíeu molts d'ells.

Hui vos vull presentar jocs tradicionals als que jugava en el col·legi amb els meus amics en l'hora del pati i quan acabava de menjar en el menjador.                

1. Carreres de xapes.

Amb les xapes podem gaudir de molts jocs divertits. Tots els xiquets i xiquetes guardàvem les xapes i els taps de les botelles i els pintàvem de colors o els pegàvem gomets en la part de dins per a saber quina era la nostra xapa en els jocs.



Per a començar a jugar necessitem, en primer lloc, una xapa o un tap per a cada jugador

En segon lloc, hem de fer un circuit de dues línies paral·leles, bastant llarg i amb nombroses corbes, on inclourem la línia d'eixida i la meta. Podem fer-ho en terra, pintar-ho amb un guix o amb un pal, o utilitzant qualsevol material que tinguem a casa (cinta aïllant, zel, llapis de colors, roba, llibres, sabates, etc.) depenent del terreny triat.




El joc consisteix en recórrer amb la xapa el circuit dibuixat. La manera de moure la xapa és colpejar-la amb l'ungla del dit ajudant-se per a tindre més precisió i força en el tir amb el dit polze.



Les eixides del circuit es penalitzen amb tornar a començar. Està permés xocar unes xapes amb altres per a així fer eixir del circuit a l'altre participant.

Perquè resulte més divertit hem d'incloure en el traçat obstacles, zones més estretes, salts, túnels o zones prohibides.


Els jugadors situen les seues xapes en la línia d'eixida i tenen un llançament per torn. Guanya qui arribe primer a la línia de meta.

2. L'ombra.

Juguem per parelles caminat un darrere d'un altre. El jugador que va darrere és l'ombra i ha d'anar el més a prop possible del seu company sense arribar a tocar-lo.

El jugador que va davant es desplaça per casa fent gestos, moviments o ballant al ritme de la música i l'ombra ha d'intentar imitar els seus moviments. Després de 2 minuts canviem els rols.


3. Tres en ratlla o Marro.

Es tracta d'un joc per parelles que es pot jugar tant a casa com en el col·le. Necessitarem un tauler, que pot ser pintat al llapis sobre un paper o bé en el mateix sòl amb guix. També necessitarem tres fitxes per jugador. Les fitxes poden ser pedres, trossos de fusta, boletes de paper, monedes, cigrons, llentilles o qualsevol cosa que ens puga servir.




Diferents taulers per a un mateix joc.


El joc comença quan un jugador col·loca una de les seues fitxes en una de les interseccions de les línies o en el centre. El torn passa a l'altre jugador que col·loca una de les seues fitxes. Així aniran col·locant els dos jugadors, de manera alternativa, les tres fitxes, intentant col·locar-les "en línia" o "en marro". Això es pot fer de manera lateral o bé passant pel centre del tauler.




Quan totes les fitxes estan sobre el tauler, el jugador al qual li toca moure desplaça una de les seues fitxes a un lloc lliure. Així aniran movent les fitxes fins que algun dels jugadors aconsegueix col·locar les seues tres fitxes "en ratlla" i gana el joc.






Podem introduir algunes normes perquè siga més difícil. Per exemple:

- La pedra del centre no es pot moure.

- El jugador al qual li toca moure només pot desplaçar una de les seues fitxes a un lloc contigu i lliure.


4. Cançons de mans.

L'objectiu dels jocs de mans és aconseguir realitzar moviments coordinats en grup al ritme d'una cançó.

Primer comencem jugant per parelles, i desprès en trios i grups més nombrosos.

Unes de les cançons de mans més conegudes és En la calle 24. La lletra de la cançò es la següent:

En la callelle
Veinticuatrotro
Habidododo
Un asesinatoto
Una viejaja
Mató un gatoto
Con la puntata
De un zapatoto
Pobre viejaja
Pobre gatoto


Per a jugar hem de moure les mans al ritme de la coreografia que marca la lletra. Comencem amb una mà amb la palma cap amunt i l'altra cap avall, després les dues palmes de front i 2 palmades simples nosaltres mateixos.



Es pot repetir el joc i anar cada vegada més ràpid fins que un dels jugadors es confon de moviment.

Si vos pareix fàcil, podem incloure més moviments, com per exemple sentadilles:





Ara toca jugar i jugar! 

Espere que vos agraden els  jocs i que vos servisquen per a passar aquests dies d'una manera més amena. 

Ens llegim!

2 comentarios:

  1. Bo dia lo he fet tot.Grasies.Marija Rusaka.

    ResponderEliminar
  2. Holaaa, esas canciones de manos mi mamá se las sabe y juego con ella. Con mi papá he jugado a las chapas, hemos hecho un recorrido usando cosas de mis juguetes y a las tres en raya también juego a veces con mis padres 👏👏👏👏. Me gusta que nos mandes jugar. Adiossss 🙌🙌🙌

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.